2022-2023學(xué)年四川省綿陽市毛公鄉(xiāng)中學(xué)高一英語月考試題含解析_第1頁
2022-2023學(xué)年四川省綿陽市毛公鄉(xiāng)中學(xué)高一英語月考試題含解析_第2頁
免費預(yù)覽已結(jié)束,剩余1頁可下載查看

下載本文檔

版權(quán)說明:本文檔由用戶提供并上傳,收益歸屬內(nèi)容提供方,若內(nèi)容存在侵權(quán),請進行舉報或認(rèn)領(lǐng)

文檔簡介

1、2022-2023學(xué)年四川省綿陽市毛公鄉(xiāng)中學(xué)高一英語月考試題含解析一、 選擇題1. President Obama called Mandela _ “personal hero” while he was on _ visit to South Africain July, 2013. A. a; a B. the; theC. the; aD. a; the參考答案:A2. Harry is feeling uncomfortable. He _ too much at the party last night.A. could drink B. should drink C. would

2、 have drink D. must have drunk參考答案:D3. My fathers health is _ big worry for me. There is still no sign that he has recovered from _ operation one month ago.A. /; the B. a; the C. /; an D. a; an參考答案:B略4. I guess Tom wont keep on asking me the time from now on as he has had his watch _.A. repaired B.

3、repairing C. to repair D. being repaired參考答案:A5. Success in life doesnt happen _. Its the result of devoting your time and energy to what youve set out to do. A. by force B. by design C. by accident D. by choice參考答案:C6. Jack graduated from university in 2000.He _in a big company in Beijing ever sinc

4、e.A. is workingB. worked C. has worked D. works參考答案:C7. We were all _ to learn that the hero was a child of only six years old.A. stubborn B. concerned C. determined D. shocked參考答案:D8. As they havent a child of their own, theyre going to _ a little girl.A. accept B. receive C. adapt D. adopt參考答案:D9.

5、 If you cant _ a better plan, we have to carry out the present one. A. get on with B. pack up C. come up with D. set down參考答案:C10. We suggest that they provide an effective warning system to _ many of the disasters _.Akeep; happeningBprevent; from happeningCstop; from being happenedDprevent; from be

6、ing happened參考答案:B考查動詞。句意:我們提議他們提供一個有效的警報系統(tǒng)來阻止更多災(zāi)害的發(fā)生。prevent . from.“阻止免于”,符合題意。happen為不及物動詞,無被動語態(tài),故排除C、D兩項。如果選A項的話,happening前面應(yīng)加from。11. We have every reason to believe that _ 2010 World Expo in Shanghai will be _ success. A. /; a B. the; / C. the; a D. a; a 參考答案:C略12. You will succeed in the end

7、_ you give up halfway. A. if B. Unless C. now that D. Until參考答案:略13. I wonder why Jenny _ to us recently. We should have heard from her by now.A. hasnt written B. doesnt writeC. wont write D. hadnt written參考答案:A句中recently提示句子用現(xiàn)在完成時。14. How about going for a picnic this weekend? Why not? _.A.Ive got

8、that B.Its up to you. C. Have a good time D. Thats settled.參考答案:D15. _ by the accident, the little girl burst into tears.A. To be frightened B. Frighten C. Frightening D. Frightened參考答案:D二、 完型填空16. What does it take to help a person move toward a better performance? It doesnt take as much as you may

9、 at first _21_. One of my hobbies, over the years, is to repair houses. Using this _22_, I have had a wonderful time and _23_ enjoyed working with my hands and _24_ other people including a young man.The young man was recently married and bought a(n)_25_ house. However, to this young man, it appeare

10、d to be a huge mountain he had to climb. The _26_ was that he had never been taught to do much of anything around the house and he had never even used any _27_. Therefore, he was unable to even decide how to start the most basic of repairing including repainting a wall _28_. So, I was asked to help

11、him. I _29_ what I was going to do, why I would do it, and how to use the tools. He was a quick learner, eager to _30_ whatever he was told. However, I _31_ noticed his hesitation to do anything I told him to do even though I _32_ by doing it myself so that he could see what the technique was or how

12、 the tool was used _33_. His problem was that he had no confidence and was _34_ to try anything, _35_ I encouraged him. It was truly amazing to see him have greater _36_. Over the next few months, we finished the project with me only giving him the lead and being his helper.All it takes is a few wor

13、ds of encouragement, and helpful _37_. It never takes much if you _38_ care about people especially their feelings. We are never born to be _39_ of anything. If you arm yourself with words of _40_ and use them, youll find it is not hard for anyone to improve.21. A. discover B. predict C. think D. no

14、tice22. A. lesson B. skill C. strength D. performance23. A. always B. never C. seldom D. ever24. A. supporting B. comforting C. helping D. changing25. A. comfortable B. old C. large D. ugly26. A. opinion B. result C. method D. truth27. A. tools B. maps C. hands D. keys28. A. alone B. quickly C. agai

15、n D. patiently29. A. described B. guessed C. expected D. warned30. A. record B. understand C. believe D. explain31. A. finally B. exactly C. immediately D. suddenly32. A. slowed down B. started off C. calmed down D. showed off33. A. safely B. carefully C. perfectly D. properly34. A. willing B. asham

16、ed C. afraid D. ready35. A. and B. so C. but D. or36. A. confidence B. power C. ability D. interest37. A. discussion B. plans C. advice D. replies38. A. gradually B. gratefully C. rarely D. really39. A. directors B. masters C. pioneers D. winners40. A. congratulation B. suggestion C. agreement D. en

17、couragement參考答案:21. C 22. B 23. A 24. C 25. B 26. D 27. A 28. A 29. A 30. B 31. C 32. B 33. D 34. C 35. B 36. A 37. C 38. D 39. B 40. D本文是記敘文。作者在幫一位年輕人翻修房屋的過程中認(rèn)識到鼓勵他人的話語能幫助他們?nèi)〉眠M步。21. 考查動詞辨析。discover發(fā)現(xiàn);predict預(yù)報;think認(rèn)為;notice注意。根據(jù)下文作者僅僅用一些鼓勵的話語就幫助了一位年輕人取得進步可知,想要幫助一個人進步并不像我們一開始“想得(think)”那樣難。故選C.22.

18、考查名詞辨析。lesson課;skill技能;strength力氣,力量;performance表演。上句中的to repair houses是一項“技能(skill)”。故選B.23. 考查副詞辨析。always總是;never沒有;seldom很少;ever曾經(jīng)。根據(jù)上文中的hobbies和a wonderful time可以看出,作者喜歡幫人修房子,所以“總是(always)”樂在其中。故選A.24. 考查動詞辨析。support支持;comfort使安慰;help幫助;change改變。根據(jù)作者業(yè)余時幫人修房子和下文他對一位年輕人的幫助可知,他是在“幫助(helping)”他人。故選C

19、.25. 考查形容詞辨析。comfortable舒服的;old老的,舊的;large大的;ugly丑的。根據(jù)下文作者幫助這位年輕人翻修房屋可推測,這位年輕人買了個“舊的(old)”房子。故選B.26. 考查名詞辨析及語境推理。opinion看法;result結(jié)果;method方法;truth真理,真相。本空后的he had never been taught.就是這位年輕人什么都不會做的“事實(truth)”。故選D.27. 考查名詞辨析。tool工具;map地圖;hand手;key關(guān)鍵。根據(jù)下文中的how to use the tools提示了本題答案。故選A.28. 考查副詞辨析及語境推理

20、。alone獨自地;quickly快速地;again再次;patiently耐心地。根據(jù)本句中的he was unable to even decide how to start the most basic of repairing可推測,這位年輕人甚至連“單獨(alone)”重新粉刷墻壁都不會。故選A.29. 考查動詞辨析。describe描述;guess猜想;expect預(yù)期;warn警告。因為那位年輕人什么都不會做,所以作者要“描述清楚(described)”他要做什么,以及如何做等。故選A.30. 考查動詞辨析。record記錄;understand理解;believe相信;expl

21、ain解釋。根據(jù)本空前的He was a quick learner可推測,這位年輕人學(xué)習(xí)接受能力很強,總是渴望能“理解(understand)”作者教他的一切。故選B.31. 考查副詞辨析。finally最后;exactly恰好地;immediately立即;suddenly突然。根據(jù)本空前的However可推測,雖然那位年輕人聰明好學(xué),但是作者“立即(immediately)”注意到他做事猶豫。故選C.32. 考查動詞短語辨析。slow down減速;start off出發(fā),開始;calm down平靜下來;show off炫耀,賣弄。句意:盡管我一開始自己做,結(jié)果他就能看到是什么手法,或

22、者工具如何正確使用的。根據(jù)句意可知,只有start off合適。故選B。33. 考查副詞辨析及上下文推理。safely安全地;carefully小心地;perfectly完美地;properly正確地。根據(jù)本句中的so that he could see what the technique was可推測,作者“開始工作(started off)”的時候先是自己動手,給那位年輕人示范技巧,并讓他知道如何“正確地(properly)”使用工具。故選D.34. 考查形容詞辨析。willing愿意的;ashamed羞愧的;afraid害怕的;ready準(zhǔn)備好的。根據(jù)上半句提到他沒有信心,推知他不愿做

23、任何事情。故選C.35. 考查連詞辨析。由于他沒有信心,所以我鼓勵他。根據(jù)上下句之間的關(guān)系是因果關(guān)系可知用連詞so.故選B.36. 考查名詞辨析。confidence信心;power力量;ability能力;interest興趣。根據(jù)he had no confidence可推測,這位年輕人“不敢(afraid)”嘗試任何事,“所以(so)”作者給予他鼓勵,增強了這位年輕人的“信心(confidence)”。故選A.37. 考查名詞辨析。discussion討論;plan計劃;advice建議;replies回復(fù)。根據(jù)上段中的giving him the lead可推測,作者不僅鼓勵了這位年輕

24、人,還給他提供了有用的“建議(advice)”。故選C.38. 考查副詞辨析。gradually逐漸地;gratefully感激地;rarely罕見地;really真的。根據(jù)全文內(nèi)容可知,如果你“真的(really)”關(guān)心他人,想要幫助他們并不費事。故選D.39. 考查名詞辨析。director主任,導(dǎo)演;master主人;pioneer先鋒;winner勝利者。根據(jù)上文內(nèi)容可知,這位年輕人一開始什么都不會做,也就是說我們誰都不是天生就會做很多事情的“能手(masters)”。故選B.40. 考查名詞辨析。congratulation祝賀;suggestion建議;agreement協(xié)議;en

25、couragement鼓勵。上文中的encouraged, encouragement提示了本題答案,表示“鼓勵(encouragement)”他人的話語能幫助他們進步。故選D.【名師點睛】完形填空題的命題特點及答題方法:1.側(cè)重基礎(chǔ)知識,考查學(xué)生語言知識的能力完形填空以文入手,結(jié)合文章的內(nèi)容考查學(xué)生的基礎(chǔ)知識,主要是詞語搭配、固定句型、近義詞辨析、辨析句子結(jié)構(gòu)、掌握語法規(guī)則的能力,其中考查實詞居多。2.上下文對照,考查學(xué)生捕捉關(guān)鍵詞的能力解完形填空題時,單獨看一句話是找不到正確答案的,需要注意句子間的關(guān)系及句子與段落的關(guān)系。所謂上下對照,即在上文和下文中找到與正確答案相同的關(guān)鍵詞。因此,在做

26、題時要邊讀邊在大腦中儲存上下文信息的能力,捕捉關(guān)鍵詞。如小題7,根據(jù)下文中的how to use the tools,把握關(guān)鍵詞tools可得出本題答案。3.設(shè)置語境,考查學(xué)生的分析推理能力旨在考查學(xué)生在選項都符合語法及句子結(jié)構(gòu)的情況下能否利用前后語境去推斷出正確答案。4.結(jié)合生活,考查學(xué)生利用常識題的能力目的考查學(xué)生的生活常識,看看學(xué)生是否善于觀察生活,積累生活常識,能否利用常識去做恰當(dāng)?shù)倪x擇。5.關(guān)注連詞,考查學(xué)生對行文邏輯、句子關(guān)聯(lián)的理解能力此項用來考查學(xué)生在缺少連詞的情況想,通過閱讀能否理解句子的與句子的關(guān)系,是否了解行文邏輯的要求,能否掌握表示因果、轉(zhuǎn)折、并列、條件、讓步等的連詞的用

27、法。如小題15,上文提到他沒有信心,下句意思是“我鼓勵他”。根據(jù)上下句之間的關(guān)系,結(jié)合選項中表示因果、轉(zhuǎn)折、并列、條件等連詞,作出判斷用連詞so.三、 閱讀理解17. 閱讀下列短文,從所給各題的四個選項A、B、C、D中,選出最佳選項。Tsunami (海嘯) is a natural disaster, which is a Japanese word that means “sea wave”. A tsunami is a huge sea wave that forms mainly in the Pacific Ocean area. People die and property i

28、s destroyed when a tsunami hits land. What causes these dangerous sea waves? Sometimes, tsunamis are caused when earthquakes take place underwater. Then, water begins to move up and down from the top of the ocean right down to the bottom. Waves begin to form, and each wave is called a tsunami.A tsun

29、ami is less than one meter high and can move at a speed of almost 800 kilometers per hour while it is far out in the ocean. But the tsunami rises much higher and moves more slowly as it comes closer to land.The weather bureau (氣象局) warns people over the radio and television when a tsunami is heading

30、 for land. These warnings have helped save many lives.55. The Japanese word “tsunami” means _A. earthquake B. sea wave C. ocean water D. tornado56. According to the passage, a tsunami can be caused by_A. an underwater earthquake B. heavy rainsC. waves hitting land D. tornado57. As the tsunami moves

31、toward land, it _A. picks up more speedB. becomes far less dangerous C. rises higher and higherD. rises lower and lower 58. When a tsunami is coming, _A. people will feel the sea waveB. the government will warn peopleC. the weather bureau will move to the radio stationsD. the weather will be terribl

32、e參考答案:BACB18. 閱讀下列短文,從每題所給的四個選項(A、B、C和D)中,選出最佳選項。 James is a good student and he has lots of friends,but he also has a problemSome older boys are bullying(欺負(fù))him at schoolJames is very unhappy and he doesnt know what to do about itHere are some suggestions to him and other teenagers in this situatio

33、n Dont feel worriedIts not your fault(過錯)! Being bullied can make you feel very lonely and angry,but you are not aloneDont feel that you have to hide the problemYou should find a person you can trust,and tell themIt might be your teacher,your parents,or even your friends parentsAfter you tell someon

34、e,you will get some support and feel some relief Speaking to an adult might make you nervous,but here are other things you can doSome people express their feelings more easily on paperWrite a letter to someone or keep a diaryInclude all the details about what the bullies do, as well as when and where the bullying happensYou can use it as proof to show what is going onAnd it is a wonderful idea to show your letter or diary t

溫馨提示

  • 1. 本站所有資源如無特殊說明,都需要本地電腦安裝OFFICE2007和PDF閱讀器。圖紙軟件為CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.壓縮文件請下載最新的WinRAR軟件解壓。
  • 2. 本站的文檔不包含任何第三方提供的附件圖紙等,如果需要附件,請聯(lián)系上傳者。文件的所有權(quán)益歸上傳用戶所有。
  • 3. 本站RAR壓縮包中若帶圖紙,網(wǎng)頁內(nèi)容里面會有圖紙預(yù)覽,若沒有圖紙預(yù)覽就沒有圖紙。
  • 4. 未經(jīng)權(quán)益所有人同意不得將文件中的內(nèi)容挪作商業(yè)或盈利用途。
  • 5. 人人文庫網(wǎng)僅提供信息存儲空間,僅對用戶上傳內(nèi)容的表現(xiàn)方式做保護處理,對用戶上傳分享的文檔內(nèi)容本身不做任何修改或編輯,并不能對任何下載內(nèi)容負(fù)責(zé)。
  • 6. 下載文件中如有侵權(quán)或不適當(dāng)內(nèi)容,請與我們聯(lián)系,我們立即糾正。
  • 7. 本站不保證下載資源的準(zhǔn)確性、安全性和完整性, 同時也不承擔(dān)用戶因使用這些下載資源對自己和他人造成任何形式的傷害或損失。

評論

0/150

提交評論