中考閱讀理解歸納概括性題目解題方法及練習_第1頁
中考閱讀理解歸納概括性題目解題方法及練習_第2頁
中考閱讀理解歸納概括性題目解題方法及練習_第3頁
中考閱讀理解歸納概括性題目解題方法及練習_第4頁
全文預(yù)覽已結(jié)束

下載本文檔

版權(quán)說明:本文檔由用戶提供并上傳,收益歸屬內(nèi)容提供方,若內(nèi)容存在侵權(quán),請進行舉報或認領(lǐng)

文檔簡介

1、教師教案教學是教師的教與學生的學的統(tǒng)一,提高教學效率不但要保證教師教的效率,更要保證學生學的效率。 在教學過程中,建立和諧、民主、平等的師生關(guān)系,是十分重要的。教師要隨時了解學生的對所講內(nèi)容的掌握情況, 同時更應(yīng)注意學生的情緒變化和反應(yīng)。及時與學生溝通,采取積極評價,使學生體驗到尊重、信任、寬容、友愛 的教育情感。特另對于基礎(chǔ)差的學生,教師要更加關(guān)心和體貼他們。要根據(jù)學生的個性的差異,尋找他們的閃光 點,及時進行表揚,讓他們有較多的鍛煉機會,給他們獲得成功的體驗,使他們意識到只要自己的努力,學習成 績就會提高,同時要培養(yǎng)他們的自信心,讓他們熱愛數(shù)學,學習數(shù)學。只有這樣,才能使教師的教與學生的學

2、有 機地結(jié)合起來,才能確保課堂教學效率的提高。中考閱讀理解歸納概括性題目解題方法及練習歸納概括性題目要求在閱讀和理解全文的基礎(chǔ)上對文章做出歸納、概括或評價。比如涉及文章的標題(title )、主題(main idea )、結(jié)論(con elusion )、結(jié)局(end)等有關(guān)問題,都需要在 細讀全文的基礎(chǔ)上,結(jié)合所學語言知識、背景知識、生活常識、科學專業(yè)知識進行邏輯思維、推理、 判斷,從而獲取文章中內(nèi)隱的信息。歸納概括性閱讀理解題常見的題干:1. The passage mainly shows us.2. The passage is mainly about.3. The best tit

3、le of the story is.4. The main idea of the passage is that.5. The story tell us“”6. The writer is mai nly talki ng about.7. Which of the following is the best title?8. From the text we can conclude(得出結(jié)論) that.Passage 1Henry was an office worker in a big city. He worked very hard and enjoyed travelin

4、g in his holidays.He usually went to the seaside, but one year he saw an advertiseme nt in a n ewspaper.“ Enjoy country life. Spend a few weeks at West Hill Farm. Good food. Fresh air. Horse riding. Walk ing. Fish ing. Cheap and in teresti ng.”“This sounds a good idea, ” he thought. “ I ' ll spe

5、nd a month at West Hill Farm. I think I can enjoy horse riding, walking and fishing. They' ll make a change from sitting by the seaside and swimming. ”He wrote to the farmer. In the letter he said that he would like to spend all of July there. Then on the first of July, he left for West Hill Far

6、m.But four days later, he retur ned home.“What was wrong with West Hill Farm?' his best friend, Ed, asked him. “Didn' t you enjoy country life? ”“Country life was very good, ” Henry said.“But there was another problem.”“Oh. What? ”“ Well, ” he said,“ the first day I was there a sheep died, a

7、nd we had roast mutt onfor dinner. ”“What's wrong with that? ” Ed asked. “Fresh meat is the best. ”“ I know, but on the sec ond day a cow died, and we had roast beef for dinner.”“Lucky you! ”“You don't understand, ” Henry said.“On the third day a pig died and we had roastpork for dinner. ”“A

8、 different meat every day, ” Ed said lou dly, “ and you are complaining! ”“Let mefi nish, ” Henry said. “ On the fourth day the farmer died, and I did n't dare (敢)stay for dinner!”1.Which is the best title for the passage?A. What a beautiful farm! B. Have a good time. C.A short holiday D. Henry

9、and the farmer. 【答案與解析】假日里,亨利喜歡到海邊去旅游。有一次,他想去西山農(nóng)場享受一下田園風光,并計劃在那兒度過一個月的時間??墒橇钊梭@奇的是,才去四天之后他就回來了。當朋友問起其中的緣由時,亨利說道:第一天,農(nóng)場里死了一只羊,晚餐時美美地吃了一頓烤羊肉;第二天農(nóng)場死了 一頭牛,又吃了一頓燒牛肉;第三天農(nóng)場死了一頭豬,結(jié)果又吃了一頓烤豬肉。可是,到了第四天, 農(nóng)場主死了,我不敢再留下來吃飯了。1. C。本來打算要在鄉(xiāng)村農(nóng)場過一個暑假,結(jié)果四天之后就回來了。這能不是個短暫的假期嗎?用此作標題既切合題意,又具有幽默的味道。Passage 2It seems to be stra

10、 nge to you there is a bli nd spot (盲點)on the eyes. Here is anin teresti ng experime nt (實驗)that can make somethi ng disappear, whe n one eye is ope n.Make a card about the size of a postcard and write two English letters L and R on it, L on the left and R on the right. First, hold the card about 80

11、 cm away and you see both the letters. Then close your right eye and look at the letter R only with your left eye. And now, as you move the card slowly towards you, you' ll find the letter L disappearing. But if you move the card nearer to your face, the letter will be seen again. Now do the sam

12、e experiment with your left eye closed, you' ll find the letter R disappearing.Why does the letter disappear? It is because there is a blind spot on the eye. When the image (影像)of the letter fallson the blind spot, it won ' t be seen. That is why eitherof the letters disappears.5. The passag

13、e -mainly ( 主要)tells us.A. how to find the bli nd spotB. an in terest ing experime ntC. where the bli nd spot isD. there is bli nd spot on the eyePassage 2【答案與解析】這篇科普說明文通過一個簡易的小實驗,證實了人的眼睛里有一個盲 點。當外界物體的影像落在盲點上時,人就看不見該物體了。5.D。通篇考慮短文,可知D為最佳答案。這由文首一句及“Tt is because there is a blind spot on the eye.”也可得出

14、。歸納概括性題目一般都是閱讀理解的最后那道題,一般只要能看懂文章的主要意思 就能判斷出來,每次考試中都會有一到三道這樣的題目,下面給大家提供兩個練習,希望你做過之后能夠掌握方法,每次考試都能將這類題目的分得到。I have loved my mother' s desk since I was just tall eno ugh to see above the top of it as Mother sat doing letters. Standing by her chair, look ing at the ink bottle,pens, and white pape r,

15、I decided that the act of wring must be the most wonderful thing in the worldYears later, during her final illness, Mother kept different things for my sister and brother. “ But the desk, ” she ' d said aga in,“is for Elizabeth. ”I never saw her angry, never saw her cry. I knew she loved me; she

16、 showed it in action. But as a young girl, I wan ted heart-to-heart talks betwee n mother and daughter.They never happened. And a gulf opened between us. I was “too emotional. ” But she lived “ on the surface ” .As years passed and I had my own family. I loved my mother and tha nked her for our happ

17、y family. I wrote in careful words and asked her to let me know in any way she chose that she did forgive me.I posted the letter and waited for her an swer. None came.My hope turned to disappo in tme nt, the n little in terest and, fin ally, peace, it seemedthat nothing happened. I couldn ' t be

18、 sure that the letter had even got to Mother. I only knew that I had writte n it, and I could stop tryi ng to make her into some one she was not.Now the present of her desk told me, as she had never been able to, that she was pleased that writi ng was mychose n work. I clea ned the desk carefully an

19、d found somepapers in side a photo of my father and a one-page letter, folded and refolded many times.Give me an answer, my letter asks, in any way you choose. Mother, you always chose the act that speaks louder tha n words.( C ) What ' s the best title of the passage?A. My letter to motherB. Mo

20、ther and Childre nC. My mother ' s deskD. Talks betwee n Mother and me Passage 2In 1998, World Cup Football Match held in France took up a new rule. Instead of the usual black and white ball, a colorful ball was used in the game. The new ball was made up of 32 pieces of three colors: red, blue a

21、nd white. In teresti ngly eno ugh, the Frenchn ati onal flag happe ned to be in three colors, too. Besides, 32 teams took part in thecoming World Cup. But early football was made up of eight pieces of leather. As timewentby, more pieces of leather were used, from 12 pieces to 18 to 26 and then to 32 now.About three millio n such new footballs were made. And the n some players were playi ng the new ball in their training. The makers have warned the goalkeeper that the new ballflies in a direct li ne at a fast speed.After trying the ball for sometime, a footballer said tha

溫馨提示

  • 1. 本站所有資源如無特殊說明,都需要本地電腦安裝OFFICE2007和PDF閱讀器。圖紙軟件為CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.壓縮文件請下載最新的WinRAR軟件解壓。
  • 2. 本站的文檔不包含任何第三方提供的附件圖紙等,如果需要附件,請聯(lián)系上傳者。文件的所有權(quán)益歸上傳用戶所有。
  • 3. 本站RAR壓縮包中若帶圖紙,網(wǎng)頁內(nèi)容里面會有圖紙預(yù)覽,若沒有圖紙預(yù)覽就沒有圖紙。
  • 4. 未經(jīng)權(quán)益所有人同意不得將文件中的內(nèi)容挪作商業(yè)或盈利用途。
  • 5. 人人文庫網(wǎng)僅提供信息存儲空間,僅對用戶上傳內(nèi)容的表現(xiàn)方式做保護處理,對用戶上傳分享的文檔內(nèi)容本身不做任何修改或編輯,并不能對任何下載內(nèi)容負責。
  • 6. 下載文件中如有侵權(quán)或不適當內(nèi)容,請與我們聯(lián)系,我們立即糾正。
  • 7. 本站不保證下載資源的準確性、安全性和完整性, 同時也不承擔用戶因使用這些下載資源對自己和他人造成任何形式的傷害或損失。

評論

0/150

提交評論