九年級下冊英語閱讀理解解題技巧和訓練方法及練習題(含答案)_第1頁
九年級下冊英語閱讀理解解題技巧和訓練方法及練習題(含答案)_第2頁
九年級下冊英語閱讀理解解題技巧和訓練方法及練習題(含答案)_第3頁
九年級下冊英語閱讀理解解題技巧和訓練方法及練習題(含答案)_第4頁
九年級下冊英語閱讀理解解題技巧和訓練方法及練習題(含答案)_第5頁
已閱讀5頁,還剩15頁未讀, 繼續(xù)免費閱讀

下載本文檔

版權說明:本文檔由用戶提供并上傳,收益歸屬內容提供方,若內容存在侵權,請進行舉報或認領

文檔簡介

1、(英語)九年級下冊英語閱讀理解解題技巧和訓練方法及練習題( 含答案 )一、閱讀理解1閱讀理解wonder what it is like to be a chef out. two local chefs, monica sallier restaurants this saturday.(廚師) ? this weekend you will have your chance to find and andrew gleason, will hold an open kitchen at theirmonicas restaurant, the blue hen, is small but

2、comfortable. wooden tables and chairs coverthe dining area, and sweet music is always on. i like to laugh and always tell jokes while i cook,monica said. cooking brings people together. the cooks who work withme have become mybest friends.at monicas open kitchen, she plans to teach her guests how to

3、 prepare country-style friedchicken. for it, she will use her familys secret spice (香料) . she learned how to make it from her father. monica seldom uses a measuring cup (量杯) when cooking. by doing so, she hopes to offer her guests a special dining experience. if you come to my restaurant, youll neve

4、r get the same dish twice, she said.also opening his kitchen this saturday in shreveport is andrew gleason. he is the head chef at quarter bistro. i am not the most talkative chef in the business, andrew said. mostly because i prefer to give my full attention to the food. every ingredient (食材) must

5、be carefully measured. andrews food also makes the dining experience special. he makes every dish look like a piece of art. at his open kitchen, andrew plans to teach his visitors how to prepare blackened catfish, a dish of his that has won much praise throughout the city.( 1) while monica is cookin

6、g, she _.a. is never quietb. seldom uses spicec. sometimes sits on a wooden chaird. always listens to her favorite songs( 2) at andrews open kitchen, he will _.a. invite monica to try his dishb. work with another head chefc. tell lots of jokes while cookingd. cook one much-praised dish( 3) what do m

7、onica and andrew have in common?a. they work in the same restaurant.b. they both like using measuring cups.c. they graduated from the same cooking school.d. they both let guests have a special dining experience.( 4) the passage is probably from _.a. a city newspaperb. a restaurant noticec. a cookboo

8、kd. a chefs diary【答案】 ( 1) a( 2) d( 3) d( 4) a【解析】 【分析】本文講述本周六,兩位當?shù)貜N師莫妮卡 薩利爾和安德魯 格里森將在他們的餐廳舉行開放式廚房活動。( 1)推理題。根據(jù)i like to laugh and always tell jokes while i cook我喜歡笑,做飯時總是講笑話 可知 莫妮卡做飯時,她從不安靜, 故選 a。( 2)細節(jié)題。根據(jù) andrew plans to teach his visitors how to prepare blackened catfish,a dish of his that has w

9、on much praise throughout the city安德魯計劃教他的游客如何準備熏制鯰魚,這是他的一道菜,在全城廣受好評可知 在安德魯?shù)?“開放式廚房 ”,他會做一道備受稱贊的菜, 故選 d。( 3)推理題。根據(jù)she hopes to offer her guests a special dining experience她希望為客人提供一種特殊的用餐體驗和andrews food also makes the dining experience special安德魯?shù)氖澄镆沧層貌腕w驗與眾不同可知,莫妮卡和安德魯?shù)墓餐c是他們都讓客人有一個特殊的用餐體驗, 故選 d。( 4)

10、推理題。根據(jù)本文講述本周六,兩位當?shù)貜N師莫妮卡薩利爾和安德魯格里森將在他們的餐廳舉行開放式廚房活動,可知這是新聞報道,故本文來自城市報紙,故選a?!军c評】考查閱讀理解。本文涉及細節(jié)題、推斷題,細節(jié)題要注意從文中尋找答案;推斷題需要聯(lián)系上下文,推斷出需要的信息。2根據(jù)短文內容出選擇正確答案。aa farmer had a brother in town who was a gardener, and his brother had a garden full of the finest fruit trees. so his skill and his beautiful trees were

11、famous everywhere. one day the farmer went into the town to visit his brother, and was surprised at the trees that grew quite well.look, my brother, said the gardener. i will give you an apple tree, the best from my garden, and you, and your children, and your childrens children will enjoy it.then t

12、he gardener called his workmen and ordered them to take up the tree and carry it tohis brothers farm. they did so, and the next morning the farmer began to wonder where he should plant it.if i plant it on the hill, he said to himself, the wind might catch it and shake down the delicious fruit before

13、 it is ripe. if i plant it close to the road, passersby will see it and take awaythe apples-but if i plant it too near the door of my house, my children may pick the fruit. so, after he had thought the matter over, he planted the tree behind his barn (谷倉) .time passed, but the tree had no fruit the

14、first year, nor the second-then the farmer called his brother. when the gardener came, the farmer said angrily, you have cheated me, and given me a useless tree instead of a fruitful one. this is the third year and still it brings out nothing but leaves!the gardener laughed and said, see where the t

15、ree was planted, it has no sun or warmth.how could you expect flowers and fruit?(1) from the passage, we can see the farmer planted the apple treea. behind his barnb. on the hillc. close to the roadd. near his house( 2) the underlined word ripe means _ in chinese.a. 掛果b成.熟c開.花d成.長(3) what is not men

16、tioned in the fifth paragraph?a. what happened to the apple tree.c. what kind of man the farmer was.(4) which of the following is not true?b. why the farmer got angry with his brother.d. why the farmer called his brother.a. the farmers brother had a garden full of the finest fruit trees.b. the garde

17、ner gave his brother the best apple tree from his garden.c. no flowers, fruit or leaves were on the apple tree.d. the farmer thought his brother gave him a useless tree.( 5) what do you know from the end of the story?a. the farmer moved the tree to the roadside.b. the gardener took the tree to the r

18、oadside.c. the tree will have no fruit any more.d. the gardener taught the farmer a lesson.【答案】 ( 1) a( 2) b( 3) c( 4) c( 5) d【解析】 【分析】農民從城里的園丁那里移植了一棵蘋果樹,把它種在他的谷倉后面,三年了,果樹沒有長出像園丁說的那樣的果子。這是為什么呢?園丁來了一看恍然大悟。( 1)細節(jié)理解。根據(jù)文章第四段so, after he had thought the matter over, he planted the treebehind his barn (谷倉

19、) .可知選 a。( 2)詞義猜測。句意: “如果我把它種在山上,在果實成熟前大風會吹果樹,把可口的果實晃掉。 ”因此選 b。( 3)細節(jié)理解。根據(jù)第五段可知,兩年樹沒有結果實;農民很生氣,給哥哥打電話說他哥哥騙他。沒有提到農民是怎么樣一個人,故選c。(4)細節(jié)理解。根據(jù)第五段this is the third year and still it brings out nothing but leaves!可知樹沒有開花結果,但是長有葉子。故選c。(5)推理判斷。根據(jù)最后一段,園丁告訴農民樹不結果的原因,故選d,給他上了一課?!军c評】閱讀理解考查對篇章的把握和對細節(jié)的識別能力,答題時注意緊扣問

20、題中的關鍵詞,在文章中尋找答案。3閱讀理解many teenagers feel that the most importantpeople in their lives are their friends. theybelieve that their family members dont know them as well as their friends do. in large families, it is quite often for brothers or sisters to fight with each other and then they can only go t

21、o their friends for some ideas.it is important for teenagers to have one good friend or a group of friends. even when they arenot with their friends, they usually spend a lot of time talking to each other on the phone. the communication is very important in childrens growth, because friends can disc

22、uss some things that are difficult to say to their family members.however, parents often try to choose their childrens friends for them. some parents may evenstop their children from meeting their good friends.have you ever thought of the following questions?who chooses your friends? do you choose y

23、our friends or your friends choose you? have yougot a good friend your parents dont like? your answers are welcome.(1) many teenagers think thatcan understand them better.a. friendsb. brothersc. sistersd. parents(2)is very important to teenagers.a. to make children choose friendsb. communicating wit

24、h their friendsc. to stop making friendsd. making phone calls(3) when teenagers have something difficult to say to their parents, they usually.a. stay alone at homeb. fight with their parentsc. discuss with their friendsd. go to their brothers or sisters for help( 4) the underlined sentence your ans

25、wers are welcome. means .a. you are welcome to discuss the questions with us.b. your answers are always right.c. weve got no idea, so your answers are welcome.d. you can give us all the right answers.【答案】 ( 1) a(2) b(3) c(4) a【解析】 【分析】文章大意:許多青少年認為他們生活中最重要的人是他們的朋友。他們相信他們的家人不像他們的朋友那樣了解他們。在大家庭里,兄弟姐妹經?;?/p>

26、相打架,然后他們只能去朋友那里尋求一些想法。對青少年來說,有一個好朋友或一群朋友是很重要的。即使他們沒有和朋友在一起,他們也經?;ê芏鄷r間打電話。交流他們的感受。然而,父母往往會為孩子選擇朋友。有些父母甚至可能阻止他們的孩子去見他們的好朋友。你想過下列問題嗎?誰選擇你的朋友?你選擇你的朋友還是你的朋友選擇你?你有父母不喜歡的好朋友嗎?歡迎回答。( 1)細節(jié)理解題,根據(jù)they believe that their family members dont know them as wellas their friends do.可知,年輕人認為朋友們能更好的理解他們,故答案是a。( 2)細節(jié)理解

27、題,根據(jù)the communicationis very importantin childrensgrowth,可知,對于年輕人來說,與朋友交流時很重要的,故答案是b。( 3)細節(jié)理解題,根據(jù) friends can discuss some things that are difficult to say to theirfamily members.可知,年輕人跟自己的朋友談一些難以對父母討論的問題,故答案是c。( 4)句意猜測題,根據(jù)短文內容可知,本句話的意思是我們歡迎你的回答來討論這些問題,故答案是 a?!军c評】考查閱讀理解。本文涉及細節(jié)理解題和句意猜測提。細節(jié)理解題可以直接從文中尋

28、找答案;句意猜測題則需要結合前后文來理解句子深層次的意思。4閱讀理解an eighty-year-old couple were having trouble with their memories. one day, they decided to see a doctor. the doctor told them that there was nothing serious, but he suggested that they should start writing things down to help them remember things. the couple thanke

29、d the doctor and left.later that night while watching tv, the old man got up from his chair and his wife asked, where are you going? to the kitchen. will you get me an ice cream? asked the wife. sure. then his wife asked him to write it down. no, i can remember that, replied the husband. well,i also

30、 want some strawberries and cream on top. youd better write it down, or you will forget that, said the wife. no, i can remember that, the husband got a little unhappy and went into the kitchen.after about 20 minutes, the husband returned with a plate of fish. the wife laughed, haha!your bad memory!

31、i wanted some bread with cream.( 1) how old was the wife?a. eight.b. eighteen.c. eighty.d. eighties.( 2) why did the couple go to the doctor?a. because they had a headache.b. because they had bad memories.c. because the doctor was their son.d. because the old man was ill.( 3) what did the husband gi

32、ve to the wife?a. an ice cream.b. some strawberries and cream.c. some bread with cream.d. some fish.(4) what did the wife really want ?a. some bread with cream.b. an ice cream with some strawberries and cream.c. a plate of fish.d. some strawberries and cream.【答案】 ( 1) c(2) b(3) d(4) b【解析】 【分析】文章大意:一

33、對老夫婦記憶力出現(xiàn)了問題,去看醫(yī)生,醫(yī)生說沒有什么大礙,然他們把想做的事記下來便于他們記憶,一天騎在讓丈夫拿東西,妻子讓他記下來,他說他記住了,可是拿來的不是妻子想要的。( 1 ) 細 節(jié) 理解 題 , 根 據(jù)aneighty-year-oldcouplewerehavingtroublewiththeirmemories.可知他們已經八十了,故答案是c。( 2 ) 細 節(jié) 理解 題 , 根 據(jù)aneighty-year-oldcouplewerehavingtroublememories.可知他們去看醫(yī)生是因為他們的記憶出現(xiàn)了問題,故答案是b。withtheir( 3)細節(jié)理解題,根據(jù)aft

34、er about 20 minutes, the husband returned with a plate offish.可知,丈夫給他妻子拿來的是魚,故答案是d。( 4)細節(jié)理解題,根據(jù)will you get me an ice cream?i also want some strawberriesand cream on top.可知嗎,妻子要的是帶有草莓和奶油的冰淇淋,故答案是b。【點評】考查閱讀理解,本文涉及到了細節(jié)理解題,細節(jié)理解題比較簡單,一般可以直接在文中找到答案。5閱讀理解when he was small, hill was a famous bad boy.at the

35、 age of 9, his father married his stepmother. at that time they lived poorly in the countryside while his stepmother was from a wealthy family.his father introduced hill to his stepmother as he said, dear, i hope you notice in the entire shire this is the worst boy, who has made me have no other way

36、. maybe before tomorrow morning he will throw a stone at you, or do a bad thing you will never imagine.to hills surprise, his stepmother went up to him with a smile, held up his head and looked at him carefully. she then turned around to tell her husband, youre wrong. he is not the worst boy in the

37、entire shire, but the cleverest and most creative boy. only he doesnt find a place to show himself.his stepmothers words warmed his heart, his eyes full of tears. with this, he started building friendship with his stepmother. and this became the drive of his life, making him create 28 successful gol

38、den rules, which helped tens of thousands of ordinary people walk on the road to success.before his stepmother came, no one praised him smart, and his father and neighbours considered him as a bad boy. however, his stepmothers words changed his life.when hill was 14 years old, his stepmother bought

39、him a used typewriter and said to him, ibelieve you will become a writer. hill accepted his stepmothers gift and expectation, and started writing things to a local newspaper. he understood his stepmothers strong feeling of interest in his family while he saw with his own eyes she had changed his fam

40、ily. therefore, he would do as well as she expected him to.the strength from his stepmother made him a rich man and famous writer in the united states and one of the most important persons in the 20th century.praise will never be unnecessary, especially for children. a sincere (真誠的) praise may be be

41、tter than 10, 000 bad words.( 1) what did people think of hill before the age of nine?a. clever.b. creative.c. unfriendly.(2) hill started making friends with his stepmother after she.a. smiled at himb. looked at him carefullyc. said good words about himd. said bad words about himd. foolish.( 3) whi

42、ch of the following is wrong about hill?a. he accepted his stepmothers typewriter.b. he failed to do as he was expected.c. he started writing to a local newspaper.d. he understood his stepmother.(4) the passage was written mainly to tell us that.a. children should be praisedb. hills father married a

43、gainc. hills stepmother was kind to himd. hills father was cruel to him【答案】 ( 1) c(2) c(3) b(4) a【解析】 【分析】文章大意:小時候,希爾是一個壞孩子,當他九歲時,父親娶了繼母,父親告訴吉姆他是個壞孩子,但是繼母說他不會,而是個聰明的孩子,從此他跟繼母的關系變的越來越好。在繼母的關愛下成為美國著名的作家。( 1)細節(jié)理解題,根據(jù)when he was small, hill was a famous bad boy.可知,希爾九歲前是個出了名的壞孩子,故答案是c。( 2)細節(jié)理解題,根據(jù) his s

44、tepmothers words warmed his heart, his eyes full of tears.with this, he started building friendship with his stepmother.可知,在繼母說了他的好話后,他開始跟繼母交朋友,故答案是c。( 3)正誤判斷題,根據(jù)therefore, he would do as well as she expected him to.可知他跟繼母期盼的做的一樣好,因此b 的陳述是錯誤的,故答案是b。( 4)主旨大意題,根據(jù)文章內容可知,繼母的表揚讓他發(fā)生了很大的變化,因此可知,孩子們是需要表揚的,故

45、答案是a。【點評】考查閱讀理解。本文涉及細節(jié)理解題、正誤判斷題和主旨大意題。細節(jié)理解題可以直接從文中尋找答案;正誤判斷題同屬于細節(jié)理解題,需要根據(jù)文章內容做出正誤判定;主旨題需要通讀全文,了解大意之后找出中心思想。6閱讀理解humans have learnt many things from nature. these things have helped us in our daily life. the latest thing is self-repairing clothing.scientists have developed a special way for clothing

46、to repair rips and tears by itself, withoutthe need for sewing. it works with materials such as cotton, linen and wool. the scientists arefrom the naval research office and pennsylvania state university in the usa. scientists dr walterdressick and dr melik demirel looked at how a squid can cling on

47、to things so well. the researchteam found a protein in the rings of teeth that cover the suckers on a squid. the protein is similarto the one found in the silk that spiders use to make spider webs. it is very strong and elastic.the new protein has been developed as part of a coating, which is put on

48、 clothes. when the coating is dipped in water, the area around the rip or tear joins together in less than a minute. this could help clothes last longer and save money for us. it could also be useful for military and survival clothes. people like soldiers and mountaineers would be safer if they had

49、clothes that could be repaired quickly and easily. professor demirel spoke about the invention. he said, thecoatings are thin, less than a micron, so they wouldnt be noticed in everyday wear. then he added, even thin, they increase the overall strength of the material. for the first time, we are mak

50、ing self-healing textiles.( 1) from what have humans learnt a lot ?a. books.b. nature.c. scientists.(2) what is not needed for the self-repairing clothes to fix themselvesa. tears.b. cotton.c. sewing.(3) whats the chinese meaning of the underlined words is similar to?d. clothing.d. glue.a. 與 相同b與.不同

51、c與. 相似d與. 一 (4) the passage is about.a. the new proteinb. the coatingc. humansd. the spider【答案】 ( 1) b(2) c(3) c(4) a【解析】 【分析】主要 了最新的 明自我修復衣服。( 1) 。根據(jù) humans have learnt many things from nature. 人 已 從大自然里學了 多 西,故 b。( 2) 。根據(jù) scientists have developed a special way for clothing to repair rips and tear

52、sby itself, without the need for sewing.可知是不需要 ,故 c。( 3) 。根據(jù)句子可知 種蛋白 與蜘蛛用來制作蜘蛛網的 中的蛋白 相似。besimilar to ,和 相似,故 c。( 4) 。根據(jù)the new protein has been developed as part of a coating新型蛋白 ,故 a。,可知主要 了【點 】考 理解,主要考 ,注意從文中仔 找答案。7 理解this year the us will honour( 念) one of the countrys most famous writers-mark t

53、wain( 1835-1910 ) .most readers know that his real name was samuel langhorne clemens, but howmany know where the pen name mark twain came from?the answer shows clemens colourful early life before he became a writer. mark twain wasthe cry shouted on a ship when the ship entered a part of a river that

54、 was two fathoms( 6 feet )deep. twain is an old-fashioned way of saying two.twain trained as a ship pilot on themississippi river for two years, a time that he wrote about in the humorous life on the mississippi( 1883 ) .the famous river would become an important theme in many of his works-who could forget the journey of huck and jim along it in his most famous book, the adventures of huckleberry finn(1884 ) .with little education, he had to teach himself ho

溫馨提示

  • 1. 本站所有資源如無特殊說明,都需要本地電腦安裝OFFICE2007和PDF閱讀器。圖紙軟件為CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.壓縮文件請下載最新的WinRAR軟件解壓。
  • 2. 本站的文檔不包含任何第三方提供的附件圖紙等,如果需要附件,請聯(lián)系上傳者。文件的所有權益歸上傳用戶所有。
  • 3. 本站RAR壓縮包中若帶圖紙,網頁內容里面會有圖紙預覽,若沒有圖紙預覽就沒有圖紙。
  • 4. 未經權益所有人同意不得將文件中的內容挪作商業(yè)或盈利用途。
  • 5. 人人文庫網僅提供信息存儲空間,僅對用戶上傳內容的表現(xiàn)方式做保護處理,對用戶上傳分享的文檔內容本身不做任何修改或編輯,并不能對任何下載內容負責。
  • 6. 下載文件中如有侵權或不適當內容,請與我們聯(lián)系,我們立即糾正。
  • 7. 本站不保證下載資源的準確性、安全性和完整性, 同時也不承擔用戶因使用這些下載資源對自己和他人造成任何形式的傷害或損失。

評論

0/150

提交評論